Egy lakójurtát - ahogy egy lakóházat is - alaposan meg kell tervezni. A folyamat a tervezett funkció meghatározásával kezdődik. Ezután meg kell ismerni többek között a telepítési helyszínt, a telek fekvését, tájolását, a lejtviszonyokat, és még sok egyéb szempontot... 

Az adottságok, és a megrendelői igények ismeretében akár több kialakíás is szóba jöhet. Hogy melyik változat lesz a legjobb, azt közösen határozzuk meg. Vázlatokat, szükség esetén 3D modellt készítünk, és a berendezéshez is adunk ötleteket.

Telepítési helyszín

Sem a bejárat tájolása, sem az ablakok elhelyezése nem történhet anélkül, hogy a telepítés helyét ne ismernénk meg. Általában köznyilvános adatbázisok használatával erre már első körben lehetőség van, persze szükség esetén személyesen is felmérjük a helyi adottságokat. A tervezés első fázisában tehát szükségünk van a hely beazonosíthatóságára, mely legtöbbször a pontos cím, vagy a helyrajzi szám alapján a legkézenfekvőbb.

A telek azonosítása után a jurta helyének meghatározása a következő feladat. Ez a legtöbb esetben egyértelműen adódik, ám ha nincs még kialakult koncepció, néhány szempontot tudunk javasolni az elhelyezésre.

Fontos, hogy a jurták sátrak, vagyis nem tekinthetők állandó építménynek, így építési engedély nem szükséges a felállításukhoz, viszont a helyi építési szabályokkal mindenképp érdemes tisztában lenni. Ezen információk beszerzésében, és előzetes feldolgozásában szívesen segítünk.

Dobogó

Mivel a dobogó kizárólag helyszíni munkát igényel, ennek elkészítésére helyi szakember bevonása a legcélszerűbb. A dobogó kiviteli terveit - igény szerint - megrendelés esetén díjmentesen átadjuk, sőt, szükség esetén személyesen is készek vagyunk támogatni a folyamatot, hiszen elemi érdekünk, hogy a jurta stabil lábakon álljon.

Jurta kialakítása, nyílászárók

A telepítés helyszínének és azon belül is pontos helyének meghatározása sokszor a beépítendő ajtók, ablakok helyzetét is megszabja. A tervezés ezen szakaszában véglegesítjük a nyílászárók számát, elhelyezkedését, fajtáját (ajtó, teraszajtó, ablak..), a nyílásirányokat, valamint az uralkodó szélirány figyelembevételével a tündök plexi búrájának nyílásirányát.

A tervezés során rajzokat, vázlatokat készítünk, szükség esetén 3D modellt alkotunk, hogy minél könnyebb legyen elképzelni a konstrukciót.

A menet közben felmerülő változtatási igényeket rugalmasan kezeljük, kisebb módosításokat még közvetlenül a felállítás előtt is eszközölni tudunk.

 

View the embedded image gallery online at:
http://nomadjurta.hu/index.php/jurta-tervezes#sigFreeIde727fb313e